2010-08-26 09:05:33• hírek • Trebitsch Péter, MTI

Vége a 100 kilométeres dugónak

A kínai sajtóban az elmúlt napokban egy több mint 100 kilométeres dugó híre állandósult, azzal, hogy a Pekingbe vezető egyik autópályán - útkarbantartás miatt - több ezer autósnak és teherautó-sofőrnek vélhetően tartósan lassú araszolgatásra kell berendezkednie. Ám a reménytelennek tűnő helyzetet - eddig ismeretlen módon, és legalábbis átmenetileg - megoldották.

A hírre, miszerint a Belső-Mongólia felől a kínai fővárosba vezető autópályán áldatlan állapotok uralkodnak, a helyi sajtó után a nyugati is felfigyelt, és minden valószínűség szerint valakik végül megelégelték a már több mint kilenc napja tartó közlekedési csapdahelyzetet, és szigorú utasítást adtak "a helyzet normalizálására".

A kínai központi rádió (CNR) beszámolója szerint Peking és a szomszédos Hopej (Hebei) tartomány Huaj'an (Huai'an) városa, illetve a belső-mongóliai Csining (Jining) között beállt a forgalom, és a helyzetet csak rontották az apróbb koccanások és műszaki problémák miatti leállások. Mindezért egyértelműen az augusztus 19-én kezdett felújítási munkálatok látszottak felelősnek. Azokra pedig azért volt szükség, mert a fontos közlekedési útvonal egy részén nyolctonnás, sőt nehezebb rakománnyal is járhatnak teherautók, aminek következtében az út súlyosan károsodott.

Augusztusban megnőtt a szénszállítók, vagy például a gyümölcsszállítók száma, forgalma - álla tudósításokban -, és az előállt helyzetben nem látszott megoldás. A felújítás a tervek szerint szeptember 13-ig tartott volna, a sofőrök viszont az elmúlt napokban már arról kezdtek panaszkodni, hogy nemcsak a várakozást kezdik megelégelni, de nehezményezik azt is, hogy az instant levesért, amelyet "házhoz" hoznak ugyan, az eredeti árnak a négyszeresét kell kifizetniük az alkalmi árusoknak. Sokan - köztük egy a Global Times című lapban megszólaltatott sofőr, aki szenet vitt Hohhotból Tiencsinbe (Tianjin) - kénytelenek voltak a Huaj'an-i szakaszon három napot, két éjszakát is eltölteni. A tanácsot, miszerint válasszák a kerülő utat, az ezzel járó többlettávolság és költségnövekedés miatt nem akarták vállalni.


A hosszabb sorok egyébként megszokottak a pekingi autópályákon
A hosszabb sorok egyébként megszokottak a pekingi autópályákon



Az úton az utóbbi időben mintegy négyszáz rendőr teljesített szolgálatot, de lényegében nem tudták orvosolni a problémát. Hogy végül mi volt az, aminek köszönhetően járhatóvá vált az autópálya korábban érintett szakasza, azt egyelőre az újságíróknak sem sikerült kideríteniük. Tény azonban, hogy akik szerdán indultak útnak, hogy lencsevégre kapják az elhíresült végelathatatlan teherautósorokat és megszólaltassák a panaszkodó sofőröket, már nem jártak sikerrel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: